Passie en Wraak - 2 opera’s voor de prijs van één! Uitvoering november 2018


De verhalenLe Villi
opera-ballet in twee akten.

Het verlovingsfeest van Roberto en Anna wordt gevierd. De vreugde wordt verhoogd door de tijding dat Roberto heeft geërfd van zijn rijke peettante. Hij zal naar Mainz gaan om de erfenis op te halen. Anna is echter bezorgd dat hij niet terug zal keren.

Le Ville


Roberto troost haar. Alles is in orde en ze zullen trouwen wanneer hij uit Mainz terugkeert. Roberto wordt in Mainz verleid door een vrouw en stort zich in een wild leven vol luxe en orgieën. Hij vergeet Anna compleet en jaagt de erfenis er helemaal doorheen. Uiteraard blijft hij berooid en alleen achter.

Anna wacht de hele zomer en herfst tevergeefs op zijn terugkeer en sterft dan ‘s winters aan een gebroken hart. Anna's vader, Guglielmo, houdt Roberto verantwoordelijk voor Anna’s dood en roept de Villi, geesten van overleden verloofden aan om zijn dochter te wreken. Roberto keert terug wanneer het nieuws van Anna’s dood hem eindelijk bereikt. Wanneer hij zijn lot vervloekt verschijnt de geest van Anna, die hem vertelt over het lijden, dat zij door hem heeft moeten doorstaan.

Roberto smeekt om vergeving. Maar hij krijgt die niet en Anna roept de overige Villi aan, die hem vervloeken. Omringd door de andere Villi sterft Roberto aan de voeten van Anna’s geestverschijning.

Cavalleria rusticana
opera in één akte.

De opera speelt zich af in een klein dorp. Turridu was verloofd met Lola. Wanneer Turridu terugkeert uit het leger, ontdekt hij dat Lola niet op hem heeft gewacht, maar getrouwd is met de rijke en louche Alfio. Toen is hij een verhouding begonnen met Santuzza, maar zijn aandacht voor Lola is nooit helemaal verdwenen en hij begint een affaire met haar.

Le Ville


Het is Paaszondag en terwijl iedereen het plein voor de kerk betreedt, doet ook Santuzza haar intrede. Ze is op zoek naar Turridu. Wanneer hij verschijnt, smeekt ze hem om zijn liefde. Turrido keert zich bot af van Santuzza om met Lola te kunnen praten.

De wanhopige Santuzza vervloekt hem en neemt wraak door Alfio op de hoogte te brengen van de buitenechtelijke relatie van de twee. Alfio is razend en wil zijn eer redden. Na de kerkdienst komen alle dorpelingen de taverne binnen. Turridu brengt een toost uit en biedt ook Alfio een glas aan, maar deze weigert en daagt Turridu uit voor een duel. De trotse Turridu accepteert het duel, maar dat loopt niet goed voor hem af.